Op smaakroute

| zondag 19 juli 2009

Vakantie betekent voor mij ontdekken: van nieuwe landen over culturen tot nieuwe smaken. Leuk te zien is dat smaak vaak cultureel bepaald is. Zo houden Spanjaarden over het algemeen bijvoorbeeld van zoet (bolleria) en Fransen van hartig bij het ontbijt (Frans brood met kaas).

Maar ook dichterbij huis kan je ontdekkingen doen. Zo trok ik vorige week met enkele collega’s naar Hasselt (B). Daar deden we de bekende ‘smaakroute’. We startten in de smaakkamer waar we de smaakbarometer zorgvuldig invulden. Daaruit volgde een smaakprofiel. Heel leuk vond ik de tips voor bijhorende streekproducten die we ter plaatse konden degusteren. Na een heerlijk glaasje Limburgse schuimwijn trokken we naar de volgende locatie op de smaakroutekaart: het jenevermuseum. Onderweg leidde de route ons naar onder meer een heerlijke chocoladebar, een authentieke speculoosbakker en een fancy espressobar. Om de verkenningstocht met smaak af te sluiten, kregen we op vertoon van onze smaakpas nog een lekker glaasje in de smaakkamer.

De volgende bestemmingen op mijn lijstje? Zonder twijfel Amsterdam en Leuven, respectievelijk de Nederlandse en Belgische stad van de smaak 2009. Benieuwd wat de (smaak)verschillen zijn!

0 reacties:

Een reactie posten